فیلمسازان همواره تلاش میکنند تا مخاطب را در هنگام تماشای فیلمهایشان به احساس خاصی سوق دهند. یکی از بنیادیترین روشها برای این کار، نورپردازی است. و نور پرکننده یکی از بنیادیترین روشهای نورپردازی است که باید درک شود. این نور کنتراست، سایهها و روشنایی تصویر را تعیین میکند.
درک اصول نور، نحوه شکلدهی به آن و چگونگی استفاده از آن برای ارتقاء داستانتان، شما را به یک فیلمساز جامعتر تبدیل خواهد کرد. هنگامی که با اصول نور پرکننده و نحوه عملکرد آن آشنا شوید، میتوانید سبک نورپردازی منحصر به فرد و کارآمدی ایجاد کنید. بیایید به تعریف نور پرکننده و برخی تکنیکها و نکات بپردازیم که به شما در خلق فیلمهای سینمایی کمک خواهند کرد.
نور پرکننده چه کاری انجام میدهد؟
نور پرکننده تنها یکی از نورها در تنظیم نور سهنقطهای سنتی است، اما عامل تعیینکننده سبک نورپردازی شماست. قبل از اینکه به انواع نورهای پرکننده و نحوه استفاده از آنها بپردازیم، ابتدا باید درک بنیادی از هدف آن بهدست آوریم. این تعریف نور پرکننده به شما کمک میکند تا تفاوت آن با دیگر منابع نوری در تنظیمتان را درک کنید.
نور پرکننده در عکاسی چیست؟
نور پرکننده مسئول روشن کردن جزئیات یک سوژه است که در سایههای نور کلیدی قرار دارد. این نور، نور ثانویه در تنظیم نور سهنقطهای سنتی است. نور پرکننده معمولاً در مقابل نور کلیدی قرار میگیرد تا بهطور واقعی سایههایی را که نور کلیدی ایجاد میکند، پر کند. شدت نور پرکننده عامل تعیینکنندهای برای سبک نورپردازی و حال و هوای یک تصویر است. نحوه استفاده از نور پرکننده توسط فیلمبردار، سایهها، کنتراست و روشنایی یک صحنه را مشخص میکند.
نور پرکننده چه کاری انجام میدهد؟
- نسبت کنتراست را تعیین میکند
- عمق و بعد ایجاد میکند
- سبک نورپردازی یکنواختتری تولید میکند
- جزئیات و شکلهای سوژه را بهنمایش میگذارد
مقایسه نور کلیدی و نور پرکننده در نورپردازی سهنقطهای
در میان تمامی تکنیکهای نورپردازی فیلم، مقدار نور پرکننده یکی از عوامل تعیینکننده حال و هوای هر تنظیم نوری است. بهترین فیلمبرداران جهان درک عمیقی از نحوه تأثیر آن بر سبک بصری یک صحنه دارند.
نقش نور پرکننده در تنظیم نور سهنقطهای سنتی چیست؟ این نور عمق، کنتراست و سایهها را تعیین میکند و معمولاً بهعنوان نسبت نور کلیدی به نور پرکننده اندازهگیری میشود. این نسبتهای نوری سبک و حال و هوای کلی یک تصویر را تعیین میکنند.
بهعنوان مثال، نسبت نوری ۲:۱ که به نفع نور کلیدی در مقایسه با نور پرکننده است، به سبک نورپردازی نرمتری با سایههای حداقلی و کنتراست کمتر منجر میشود. این نسبت نوری معمولاً در نورپردازی با هایکی برای ایجاد حال و هوای شاد و مثبت در یک صحنه استفاده میشود. نسبت نوری شدیدتر، مانند ۸:۱، اثر کاملاً معکوس دارد.
سایههای شدید و کنتراست بالا بهدلیل حداقل بودن نور پرکننده غالب است. این نسبت نوری معمولاً در نور کم برای ایجاد تن و حالتی دراماتیک و جدی استفاده میشود.
سبکهای نورپردازی سینمایی کاملاً به این نسبت نوری بستگی دارند. نسبت کنتراست و عمق نورپردازی سینمایی به شدت به نحوه استفاده از نور پرکننده توسط فیلمبردار وابسته است. برای درک بهتر رابطه بین نور کلیدی، نور پرکننده و تأثیر آن بر حال و هوای کلی یک تصویر، به این ویدیو در مورد تکنیکهای نورپردازی ویدیو مراجعه کنید.
یک فیلمبردار معمولاً نسبت نور خود را بر اساس حال و هوایی که میخواهد ایجاد کند، تعیین میکند. با استفاده کمتر از نور پرکننده، میتوانند سایههای شدید و کنتراست بیشتری ایجاد کنند. با استفاده بیشتر از نور پرکننده، میتوانند نور نرمتری و تصویری روشنتر ایجاد کنند.
نحوه استفاده از نور پرکننده
چند تکنیک اساسی وجود دارد که باید هنگام استفاده از نور پرکننده در تنظیم نوری خود به آنها توجه کنید. تنظیم هر یک از آنها بر حال و هوا و سبک کلی تنظیم نور شما تأثیر میگذارد.
محل قرارگیری نور
اولین تکنیک، قرار دادن نور پرکننده است. از آنجا که هدف نور پرکننده، روشن کردن سایههای ایجادشده توسط نور کلیدی است، نور پرکننده معمولاً در زاویهای مشابه با نور کلیدی از دوربین قرار میگیرد، اما در طرف مقابل. این کار به نور پرکننده اجازه میدهد تا سمت سایهدار یک سوژه را روشن کند.
با نور پرکننده آزمایش کنید و ابتدا تصویر خود را فقط با نور کلیدی روشن کنید. محلهایی را که سایهها و کنتراست ناخواسته وجود دارد و نیاز به روشنایی دارند، تعیین کنید و نور پرکننده را برای روشن کردن آن قسمت از کادر قرار دهید. این ویدیو از Aputure که نحوه قرارگیری نور را بررسی میکند، میتواند به شما کمک کند.
تعیین کیفیت نور
حالا که میدانید چگونه نور پرکننده را قرار دهید، بیایید درباره کیفیت نور صحبت کنیم. معمولاً از آنجا که نورهای پرکننده قرار است عمق و شکلهای تصویر را به نمایش بگذارند و از ایجاد سایه جلوگیری کنند، معمولاً از نور نرم بهعنوان نور پرکننده استفاده میشود. این کار باعث ایجاد پخش نور طبیعیتر و پراکندهتری در سمت سایهدار یک سوژه میشود.
برای تولید نور نرم، فیلمبرداران از پخشکنندهها، پارچههای نازک و صفحات بازتابی برای پراکندگی نور پرکننده استفاده میکنند. راه دیگری برای ایجاد نور نرمتر، قرار دادن نور پرکننده در فاصله بیشتری از سوژه است. برای درک بهتر کیفیتهای مختلف نور، این ویدیو تفاوتهای بین نور سخت، نرم و پراکنده را تحلیل میکند.
تنظیم شدت نور
در نهایت، آخرین متغیر اساسی نور پرکننده، شدت نور است. نور پرکننده معمولاً هرگز نباید با نور کلیدی رقابت کند یا سایههای خود را ایجاد کند. شدت نور پرکننده به حال و هوایی که میخواهید با نورپردازی خود ایجاد کنید، بستگی دارد. نور کلیدی قویتر، سبک نورپردازی یکنواختتری با هایکی تولید میکند که روشن، شاد و هوایی است و میتوان آن را در کارهای تبلیغاتی و همچنین برخی از بهترین فیلمهای کمدی یافت.
نور کلیدی ضعیفتر، نسبت کنتراست بالاتری با سایههای تیزتر و تونهای تیرهتر ایجاد میکند. این سبک برای ایجاد حال و هوای مرموز یا دراماتیک استفاده میشود که در برخی از بهترین فیلمهای هیجانانگیز به کار میرود. برای درک بهتر تفاوت بین نور کم و نور هایکی و تأثیر آنها بر حال و هوا، به منابع مربوطه مراجعه کنید.
شدت نور پرکننده، عامل تعیینکننده حال و هوای تنظیم نوری شماست. حتماً با نور پرکننده و این تکنیکها آزمایش کنید تا میزان کنتراست و عمقی که تصویر شما نیاز دارد را تعیین و ایجاد کنید. پس از تعیین سبک نورپردازی تصویر و نحوه استفاده از نور پرکننده در تنظیم خود، وقت آن است که نوع نور پرکنندهای که باید استفاده کنید را مشخص کنید.
انواع نور پرکننده
روشهای مختلفی وجود دارد که فیلمبرداران برای ایجاد روشنایی استفاده میکنند. هر روش بهطور جزئی بر ظاهر کلی سبک نورپردازی شما تأثیر میگذارد. انتخاب نوع مناسب نور پرکننده میتواند به شما در دستیابی به حال و هوای موردنظرتان کمک کند.
- Light Units
روش واضحترین، استفاده از یک واحد نوری دیگر است. بهترین کیتهای نورپردازی معمولاً دارای کنترلهای شدت متغیر هستند که برای بهدست آوردن میزان دقیق نور پرکننده برای تصویر شما بسیار مفیدند. چراغهای LED منبع متداولی برای نور پرکننده هستند زیرا میتوانید معمولاً شدت و دما رنگ آنها را تنظیم کنید تا با صحنه شما مطابقت داشته باشد. چراغهای حلقهای معمولاً نسبت نور ۱:۱ یکنواختی تولید میکنند. نورهای عملی در صحنه نیز منبع عالی برای نور پرکننده هستند و میتوانند به طبیعیتر شدن تنظیم نور شما کمک کنند.
- بازتابدهندهها و صفحات بازتابی
بازتابدهندهها و صفحات بازتابی زمانی که در خارج از منزل فیلمبرداری میکنید، عالی هستند. هنگامی که فیلمبرداران صحنههای خارجی را با نور کلیدی از خورشید فیلمبرداری میکنند، معمولاً از صفحات بازتابی برای روشن کردن سمت سایهدار یک سوژه استفاده میکنند.
صفحات بازتابی و بازتابدهندهها همچنین زمانی که به منبع نوری بهخصوص قوی نیاز ندارید، بسیار مفید هستند. استفاده از یک صفحه بازتابی برای بازتاب نور از نور کلیدی به سمت سایهدار سوژه ممکن است تمام چیزی باشد که شما نیاز دارید. اگر میخواهید جزئیات و عمق تصویر خود را به نمایش بگذارید و در عین حال مقداری کنتراست را حفظ کنید، سعی کنید از یک صفحه بازتابی یا بازتابدهنده استفاده کنید.
- دیوارها
محیط صحنه شما نیز میتواند نور پرکننده فراهم کند. بهعنوان مثال، اگر در برابر دیوار روشن یا سفیدی فیلمبرداری میکنید، نور کلیدی شما از دیوار بازتاب میشود و سمت سایهدار سوژه را پر میکند. این روش همچنین نور را پراکنده میکند و ظاهر طبیعیتری برای صحنههای روشن ایجاد میکند. اگر از این روش استفاده میکنید، حتماً بازیگران و دوربین خود را طوری تنظیم کنید که دیوار سمت سایهدار آنها را پر کند.
- نور منفی
گاهی اوقات، نوری که از دیوارها بازتاب میشود، زمانی که میخواهید تصویری با کنتراست بالا بگیرید، ناخواسته است. اینجاست که نور منفی به بخش مهمی از عکاسی نور پرکننده تبدیل میشود. استفاده از پرچمهای سیاه، دوتین یا دیگر پارچههای سیاه میتواند هر نور ناخواستهای را از بین ببرد. ترفند این است که پارچه سیاه را طوری قرار دهید که نور ناخواسته را از سوژه شما مسدود کند.
مهم است که با این تکنیکها بهطور عملی آشنا شوید تا بتوانید هر صحنهای را بهدرستی نورپردازی کنید. در حالی که هنر سینما میتواند یک فعالیت خلاقانه باشد، درک تکنیکهای لجستیکی که میتوانند به شما در شکلدهی نور برای ایجاد دنیای یک فیلم کمک کنند، ضروری است.
نورپردازی پرکننده یکی از مهمترین عناصر سینما است که میتواند تفاوت بین یک فیلم آماتور و یک فیلم سینمایی را ایجاد کند. با تکنیکها و نکات نورپرکنندهای که در این مقاله ذکر شده، بهطور عملی کار کنید و آزمایش کنید تا دامنه کار خود را گسترش دهید.